Днес двама от най-предпримчивите хора, които познавам се впуснаха в спор относно бизнеса на единия от тях. Не особено невъздържан, но все пак отвъд нормалната дискусия. Което е страхотно. Не защото обичам приятелите ми да се карат…

По-скоро защото ме провокира да напиша нещо, за което планирам да поговоря отдавна.

България е една плюнка земя. С една шепа хора. У нас не са (чак толкова) много хората, които са едновременно умни, предприемчиви и смели.

Тези хора обаче много често са в различни лагери. Единият не харесва другия. Другият намира първия за надут. Третият се опитва да изпревари четвъртия, за да му вземе бизнеса. Петият иска да разори конкурентите си с новата си брилиянтна идея.

Хора, ние сме от един отбор. Толкова много неща има за променяне в България, че никой от нас няма да се справи сам. Трябва да работим заедно, за да усети още нашето поколение подобрението. Не знам за вас, но аз не мисля да работя цял живот, само за да имат неродените ми още деца по-добър живот. Аз работя усилено, за да живеем аз, близките ми и сънародниците ми по-спокойно, по-богато и по-щастливо.

И за целта ми трябва вашата помощ.

Не сме аз и вие. НИЕ сме.

България е толкова малка, че една-две успешни компании могат да променят цели индустрии и хиляди съдби. Вижте SoftUni например.  Вижте Ficosota. Вижте Telerik. Aко впрегнем заедно усилия, икономическата среда у нас ще се промени за 1-2 години.

Но за целта не трябва да дърпаме чергата в различни посоки. Трябва да помагаме на хората с умения и амбиции да бъдат по-добри в това, което правят. Не просто да търсим как те могат да са полезни на нас, а как можем да сме си полезни един на друг. Как нашият отбор да спечели. И да осъзнаем, че българите сме един отбор.

Замислете се колко готини хора има около нас – хора с идеи, енергия и големи мечти. Хора, които имат знания и възможност да ни направят по-ценни и по-продуктивни в това, което правим ние самите. А оттам и по-богати.

А сега си представете, че с всички тези хора сте съотборници – заедно сте в един “въображаем” отбор. Или да говорим конкретно за теб. Ако искаш, представи си, че ти си капитанът, а те са твоят екип. Хората, с които заедно се борите срещу тежките противници. Те не са твои конкуренти. Ако си контузен, те ще изнесат “мача”. Ако не си във форма, те ще работят допълнително, за да може отборът да продължи да побеждава. Ако някой от тях има проблем, ти ще си насреща, за да му дадеш съвет и да го окуражиш. Затова сте отбор.

Българите не сме конкуренти. Имаме обща цел – да променим тази скапана наша реалност, от която поколения наред се оплакваме. Нашето поколение най-после имаме знанията и технологиите да я променим, но продължаваме да се оплакваме по инерция. Искаме по-високи доходи, по-добро образование, по-качествено здравеопазване, повече култура и по-добри развлечения, нали? Ами, от нас зависи.

Аз и ти не сме конкуренти. Дори да продаваме един и същ продукт или услуга. Всеки от нас има интернет, да не говорим че интернетът у нас е един от най-бързите в света. Всеки от нас може да продава този продукт в чужбина – в по-големи количества и по-скъпо, отколкото някога бихме могли в България. А после да харчим парите си тук, у нас – за стоки и услуги, които други честни българи са произвели с труда и вдъхновението си.

Сега затвори статията и се сети за двама души, които искаш за свои партньори, приятели, съветници. За свои съотборници. Пиши им във Фейсбук. Питай ги как са, как вървят личните и служебните им проекти. Направи така, че когато ти потрябва помощ, те да бъдат с теб, не против теб. Напомни им, че могат да разчитат на теб, когато имат нужда. За да знаеш и ти, че можеш да разчиташ на тях, когато се наложи.

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *