Днес едно видео в Youtube чудесно формулира една от големите истини, до които съм достигнал сам и която постоянно забравям.

Животът е като игра на зарове. Ако опиташ веднъж и не стане, играта не свършва. Свършва, когато се спреш да хвърляш заровете. Колкото повече пъти опитваш, толкова по-голям шанс да ти се паднат чифт шестици. Но толкова много хора се отказват след първото хвърляне.

Защо очакваме нещата да се получат от първия път? Отчасти защото много ги искаме и нямаме търпение да ги получим. Донакъде защото филмите и книгите обикновено ни разказват само за големия пробив, а не за хилядите неуспешни опити зад всеки успех.

Всъщност, всичко е въпрос на сметки. Просто трябва да направиш максимално много опити там, където ти е важно да си успешен. Дали ще е в любовта, в кариерата или във фитнеса, принципът е същият. Колкото повече опитваш, толкова по-голям шанс да се получи. Освен това, ставаш все по-добър с всеки нов опит.

Моят проблем беше, че бързам да се разочаровам и отчаям, без да се замислям опитал ли съм се достатъчно пъти?

Яд те е, че не си добър презентатор? А колко презентации си направил този месец? Искаш да имаш повече клиенти, но на колко клиенти дневно се пишеш и се обаждаш?

Нека онагледя с два по-конкретни примера:

  1. Шансът един добър музикант да направи хит е 1 : 1 000. Ако всеки ден обаче пише по една нова песен, за една година шансът ще се е увеличил на 365 : 1 000. Често един хит е достатъчен, за да пробиеш.
  2. Шансът един приятен мъж тази година да си хване страхотно гадже, е 1 : 500 (стига да си мие зъбите). Ами ако всеки ден тази година се запознава с по едно ново готино момиче? 365 : 500 звучи по-добре, нали?

Когато хвърляш дартс, не се депресираш, че не си уцелил десетката нали? И вътрешно знаеш, че ако опиташ 100 000 пъти, ще започнеш да я целиш почти всеки път.

Толкова много от нас залагат всичко на един-единствен изстрел. А патрони колкото искаш! Номерът е да стреляш, докато уцелиш.

Сет Годин казва “Човекът, който губи най-много пъти, ПЕЧЕЛИ”.

Силно ти препоръчвам “The Lean Startup” на Ерик Рийс. Макар и бизнес класика, тя ще ти даде страхотни идеи как да увеличиш бързината и качеството на опитите, които правиш във важните за теб области на живота.

П.П. Много помага да разшириш целта си. Вместо “Ако не ме вземат на тази работа, край” да си кажеш “Искам сутрин да се будя с нетърпение да отида на работа”. Така не залагаш всичко на един изстрел и си много по-склонен да продължиш да опитваш, докато не се получи.

А един ден ще се получи (линк) 🙂

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *