Знам, milanoff.com уж е личен блог, но учудващо много прилича на сайт за self-improvement. Което не е лошо – все пак целта му е да помага на околните с онова, което вече съм преживявал. Но малко баланс няма да навреди.

Затова днес реших да ви поразкажа за най-добрият семинар, на който съм бил в България. И предвид, че не съм бил по семинари в чужбина, това май го качва на върха в списъка ми.

Досега не ми беше хрумвало да пиша за събитие. Може би защото не ми беше хрумвало, че има такива събития. От онези събития, на които слушаш с леко отворена уста и напълно отворен ум. Дори се чувстваш малко глупав. Разбира се, монтирал си най-умното си изражение, за да не ти проличи по никакъв начин възхищението. Учиш нови неща, срещаш се с нови хора, виждаш нови гледни точки.

Да бъдеш ОК с това да бъдеш от получаващата” страна и да се чувстваш леко неподготвен, не е толкова лошо. Ако си позволиш за един ден да не знаеш всичко, имаш всички шансове в края на деня да си доста по-умен. Което е невъзможно, без да се поставиш сам в уязвимата позиция да търсиш знание и да признаеш, че не всичко ти е ясно.

От този тип събития беше Leadership Sum-IT на 24 март. Аз лично имах удоволствието да присъствам. Ако дочетете тази статия, вероятно ще се случат две неща:

  1. Ще ви хване яд, че не сте присъствали
  2. Ще проверите кога е Leadership Sum-IT догодина

Но да започна от по-далеч. Аз, както всеки българин трудно давам пари за знание. Нали си имаме торенти, безплатни книги, YouTube, TED видеа? Всичко можем да си дръпнем от Zamunda… (с времето ще се научим да уважаваме напълно авторския труд, аз включително). Но освен пиратството, имаме и едно по-голямо прегрешение – мислим си, че в интернет има всичко.

На теория има, да. Всичко, освен опит. Към теорията семинари като Leadership Sum-IT добавят и преживявания. В случая срещи с много успели хора и досег до тяхната бизнес и житейска мъдрост. Такива срещи не са просто знание – те са опит. И докато опитът е знание, знанието не е опит. И 25 книги да бях изчел, нямаше да разбера как мислят най-големите предприемачески умове в България.

Форматът на семинарът ме впечатли най-много:

Първо, 2 обучения (по избор от 4 възможни) на тема лидерство, изграждане на доверие и ефективна комуникация. Две от най-добрите лекции, които съм слушал напоследък. А имайте предвид, че ги сравнявам с TED. Не е зле… (браво, Марков Колеж).

После обаче дойде най-забавната част: Speed-Leading. Същото като Speed-Dating, но вместо по 6 минути с някой симпатичен необвързан мъж/жена, имаш 6 минути да зададеш каквито ти хрумнат въпроси на някои от най-успешните предприемачи и лидери в България. Хора като Саша Безуханова, Христо Тенчев, Максим Бехар, Светлин Наков, Искрен Кръстев, Тунио Зафер и т.н.

И тъй като няма как да разберете заряда и емоцията на едно подобно преживяване, ако сами не посетите семинарът, ще се опитам да поне обобщя в по един цитат най-важното, което си взех от лидерите. Те бяха 15, но тъй като моя милост е пословично разсеян, направих само 9 снимки. Та толкова са и цитатите:

Саша-Безуханова

Саша Безуханова, MoveBG

ЦИТАТ: Когато избираш партньори и служители, не се възпроизвеждай. Изкушаващо е да се обградим с хора като нас, но в един екип има нужда и от скептици, и от оперативни кадри, и т.н.

 

Христо-Тенчев

Христо Тенчев, XS Software

ЦИТАТХората по цял живот търсят своето нещо, за да го превърнат в бизнес. При мен е обратното. Казвам си “От нещата, които са ми забавни, какво мога да продавам?”

 

Гергана-Маркова

Гери Маркова, Марков Колеж

ЦИТАТБъди устойчив/а в честността си и хората около теб също няма да те лъжат. Винаги можеш да кажеш “Не съм готов/а за говоря за това в момента, благодаря за разбирането”.

 

Елица-Панайотова

Ели Панайотова, Скица Студио

ЦИТАТМислим си, че в България е трудно. Навсякъде е трудно – просто тук има един тип трудности, а навън – съвсем други.

 

Светлин-Наков

Светлин Наков, SoftUni

ЦИТАТАко искаш хората ти да работят като луди, ти трябва да работиш като луд. Ако очакваш внимание към детайла от тях, не можеш да им пращаш имейли без Subject или да отидеш на среща неподготвен.

 

Максим-Бехар

Максим Бехар, М3 Communications

ЦИТАТ: В моята компания имаме 2 правила. Първо, здравето и достойнството на хората за преди всичко. Никакви изключение. Никога. Второ, наемаме само хора, които имат блясък в очите. Не  ме интересува какво са завършили, а какво искат да свършат.

 

Тунио-Зафер

Тунио Зафер, pCloud

ЦИТАТ: Упоритостта се цени глобално, няма значение дали работиш от тук, от САЩ или от Индия. Рано или късно, хората ще те забележат и оценят.

 

Искрен-Кръстев

Искрен Кръстев, GEM Bulgaria (* снимката е размазана, но цитатът е важен:)

ЦИТАТСутрин ставам в 6:00 и излизам да тичам. За да съм полезен на хората, първо трябва да ме има – затова здравето ми е топ приоритет.

 

Иван-Христов

Иван Христов, ТВ продуцент

ЦИТАТ: Заслужава си цял живот да търсиш правилния партньор. След това не искаш да правиш нищо без него. Дори когато някой от вас подхване нещо свое, по 2 часа на ден обсъждате как би го направил другия.

 

Борис-Колев

Борис Колев, JT International

ЦИТАТ: Всеки може да направи компания, но малко предприемачи ще я направят успешна. Успешните предприемачи казват, когато не разбират от нещо и се обграждат от хора, които разбират.

—–

В заключение мога смело да кажа: Поздравления за организаторите.

Събитие за 100 души протече като 10 минутна среща в тесен състав. Поздравления и на презентаторите. Успяха да разчупят мита, че едни 200 лв за такъв ивент са много пари. И много повече бих дал. Ето защо:

  1. Тези пари отиват за покриване на разходите по събитието. Hilton е безумно скъп хотел, лекторите са на топ-топ ниво, организацията е перфектна, имаш включени храна и напитки.
  2. Това не е разход, а инвестиция. 200 лв, за да се запозная лично със Саша Безуханова, Христо Тенчев и Тунио Зафер? ANY. DAY. OF. THE. WEEK.

——————-

>>> За повече събития, разгледай страницата на Leader Talks. На мен вече ми стои в bookmarks 🙂

Published by

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *